Mitt livs äventyr!

Mitt livs äventyr!

Om bloggen

Jag vill att hela mitt liv ska vara ett äventyr. I den här bloggen delar jag med mig om saker som jag gör för att få vardagen till att bli mer som ett enda stort äventyr.

Äga eller hyra?

Ekonomi/FinansPosted by Daniel Tue, November 25, 2014 10:30:24
Den stora frågan, speciellt i storstaden, är ju boendefrågan. Bland annat frågar man sig, ska jag hyra eller äga en lägenhet? Vad är risken med att äga en bostad? Vad är fördelen?

Jag har tittat lite på data för att äga en bostad (lägenhet) i Stockholm och kommit fram till följande.

Sedan 2005 har man haft en genomsnittlig avkastning på 8,12%, dvs hade du köpt en lägenhet för 1 000 000 kr i början av 2005 hade den idag varit värd 2 293 800 kr, dvs en absolut avkastning på 130,55 %.

Man kan argumentera att det i så fall också är stor risk med att köpa en lägenhet. Det ska man ha med sig att det är och det är också lite av orsaken till att risk premien är så hög. (Notera att detta inte är inflationsjusterat men vi har ju inte haft speciellt hög inflation i Sverige dom senaste 10 åren).

Den månatliga avkastningen har varit 0,74% med en standardavvikelse på 2,19%. Genom att räkna ut ett 95% konfidensintervall finner man att med 95% av utfallen kommer kommande månads avkastning ligga mellan 0,40% och 1,08%.

Underliggande data är taget från Valueguards Nasdaq OMX Valueguard-KTH Housing Index

Historiskt sett kan man ju alltid säga att det har varit bra att äga sitt boende men hur ser det då ut idag? Man kan ju inte alltid räkna med att priserna stiger. Vad skulle hända om man köpte en lägenhet idag och priserna föll?

Antag att priserna faller med 5% från dagens nivå under ett år. Om du då har köpt en lägenhet för 2 miljoner med ett kapitalkrav på 15% så innebär det att din avkastning blir -41,67% dvs en ganska dålig investering. Hur mycket kan priserna falla för att du ska förlora ditt kapital helt? Svaret på det är 12% för din 2 miljonerslägenhet.

Antag att du istället har köpt en lägenhet för 5 miljoner och priserna faller med 5%. Då blir avkastningen endast -16,67% och priserna kan falla hela 30% för att ditt kapital helt ska raderas.
  • Comments(1)//blogg.yings.se/#post645