Mitt livs äventyr!

Mitt livs äventyr!

Om bloggen

Jag vill att hela mitt liv ska vara ett äventyr. I den här bloggen delar jag med mig om saker som jag gör för att få vardagen till att bli mer som ett enda stort äventyr.

Subprime

Ekonomi/FinansPosted by Daniel Wed, October 15, 2008 00:25:27

Vad är egentligen ett subprime-lån?

Det är väl få som lyckats undgå det nya modeordet "Subprime" och "Subprime-lån" som det talas om mycket i vår pågående finanskris men kanske ännu färre som verkligen vet vad det egentligen innebär. Jag tog tag i saken och efter lite efterforskningar kommer här en kort förklaring.

Det finns egentligen många förklaringar bakom termen subprime. Ett subprime-lån är i grund och botten ett lån som är utställt till någon vars kreditvärdighet inte är riktigt lika hög som reglerna säger, dvs risken banken tar för att låna ut pengar till någon sådan person är högre än i normala fall. Det kan vara personer som har en bakgrund rörande brottslighet med lån, personer som tidigare har varit i konkurssammanhang eller personer med begränsad kredit-erfarenheter. Generellt så är det personer som har en kreditvärdighet under en viss nivå (Nivåer som sätts upp bland långivande banker, FICO-poäng under 660)

Ordet subprime refererar till en säkerhet för vilken en återbetalning över den lägsta utlåningsräntan (prime rate) fås, även kallat C-papper. Det refererar också till banklån som tas på fastigheter som inte kan säljas på den primära marknaden (primary market), lån på vissa typer av investeringsfastigheter (hus som inte ännu är byggda till exempel).

Subprimelån behöver dock inte bara vara fastighetslån utan kan täcka alla tänkbara typer av lån så som billån och kreditlån.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.