Mitt livs äventyr!

Mitt livs äventyr!

Om bloggen

Jag vill att hela mitt liv ska vara ett äventyr. I den här bloggen delar jag med mig om saker som jag gör för att få vardagen till att bli mer som ett enda stort äventyr.

All time high

Ekonomi/FinansPosted by Daniel Sun, January 12, 2014 12:00:20

Detta ska ju inte bara bli en blogg om film så jag passar på att skriva lite om ett annat intressant ämne. Finans.

I slutet av förra veckan så rapporterades det om att börsen var på väg att nå sin högsta nivå någonsin. Egentligen så borde det ju vara en bra nyhet men med tanke på omständigheterna så ska man nog tänka en gång till.

Varför då?

Jag skulle säga att det är allmänt känt att börsen går i cykler, cykler som påverkas av konjunkturen och som då alltså är cykliska. Varifrån kommer dessa cykler? Ja, kanske främst från vår egen okunskap och glömska. En cykel är det antal år det tar för en åtgärd sedan förra orostiden att slå igenom och skapa ännu en ny orostid i finans- och världsekonomin. Sen är det ju svårt att säga hur mycket denna kommer att slå igenom, ibland blir det bara lite isolerat och ibland påverkas alla länder av dess effekter.

Det är svår att inte låta som en domedagsprofet när man pratar om detta men det är inte så svårt att se tecknen. Titta på nedanstående graf, den beskriver OMX Stockholm Index.

Första gången vi nådde all time high på börsen var straxt innan IT-bubblan som byggdes upp fram till 2000-talet. Orsakerna bakom it-bubblan är kanske inte verkan av finansiella åtgärder, men den berodde mycket på problem inom den finansiella sektorn.

Efter att it-bubblan sprack sattes ett antal åtgärder in för att få igång ekonomin igen. Det vanligaste makroekonomiska verktyget är ju det som Yngves alltid viftar med, reporäntan. Man sänker räntan för att göra det möjligt att konsumera, vilket i sin tur bygger upp lånebubblan, som är nästa stora kris på tur.

Mellan lånebubblan och idag har vi även en liten (eller ja kanske inte en så liten) kris som gått under namnet euro-krisen. Kanske främst för att den har berott på länder i EU som ingått i EMU som inte riktigt har skött sina statsfinanser, eller snarare lån. Så egentligen skulle man kunna se dom som lite efterspel på den tidigare lånebubblan som kanske mer berodde på banker och privatpersoners lätthet att låna pengar.

Det intressanta med dessa två kriser är att det nästan exat är 7 år mellan dom, 2000 och 2007. Idag är vi på 2014 och tittar man på grafen ovan så känner man lätt igen mönstret.

Skeptiskt tänkande säger ju dock att, nåja, kanske två gånger inte är tillräckligt för att ge ett hållande mönster. Om vi tittar längre bak i tiden så hittar vi ganska snart en annan kris. I Sverige under 1990-1994 så hade vi ju faktiskt en finanskris som berodde på avskaffande av kreditmarknadsregler på bostadsmarknaden. Den drabbade gemene man genom att räntorna sköt i höjden och bostadspriser föll. Om räntor kan jag nog skriva en hel del så det får bli en annan gång.

Är det då verkligen så mörkt som det ser ut? Nja, genom att bara titta på en graf så kan man ju säga mycket, men det talar ju inte om allt. Ett annat sätt att se på grafen är att använda sig lite av kvasivetenskapen teknisk analys.

Här ser man att man får vad dom kallar en kil och enligt den tekniska analysen så betyder det att om kursen bryter igenom den övre vågräta linjen så betyder det att serien kommer fortsätta uppåt och stiga ännu mer. (Märk att jag nu pratar om en godtycklig serie, för jag vill inte påstå att så är fallet för OMX Index). Detta ger ju i alla fall lite belägg för att vi inte kommer kastas in i 2-3 år av mörker.

Som slutsats så tänker jag erkänna att jag själv ser lite negativt på 2014 ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi kommer för eller senare springa in i någon form av finanskris, frågan är bara hur stor den blir, när den kommer och hur länge den kommer vara.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.