Mitt livs äventyr!

Mitt livs äventyr!

Om bloggen

Jag vill att hela mitt liv ska vara ett äventyr. I den här bloggen delar jag med mig om saker som jag gör för att få vardagen till att bli mer som ett enda stort äventyr.

Pensionsspara smart!

DagbloggPosted by Daniel Thu, February 11, 2016 09:39:29
Hade i veckan en genomgång men en ny pensionsrådgivare, dvs inte Söderberg & Partners som jag haft sedan 2010. Dock så var denna från en firma som nu mera hör till S&P men dom är ändå fristående från S&P.

Det som fick mig att haja till lite var att de fonder som S&P hade rekommenderat tidigare var väldigt dyra. Det håller jag med om och har nog tidigare misstänkt det.

Min hållning har alltid varit att om nu ändå företaget lägger pengar på att låta en pensionsrådgivare sköta pensionen åt mig så borde ju dom göra ett bra jobb. Icke!

Det visar sig att dom har rekommenderat onödigt dyra fonder, faktum är att det är så skjut dyrt att jag inte fattade det när jag räknade på det själv.

Ett exempel: I en av mina pensioner hade dom rekommenderat Söderberg och Partners Tygghet 75. En blandfond som ska garantera att kapitalet inte sjunker under 75% (på ett år gissar jag). Det känns ju tryggt att ge sina pengar till en sådan fond! Vad kostar kalaset då? Jo, det visar sig att dom tar en avgift på 2,39% (!!!) för detta. Inte så mycket kan man ju tycka, men när man räknar på det så häpnar man lite.

Antag att man har 500.000 på sitt pensionskonto, 2,39% på ett år blir då 11.950 KR, på 10 år är det 119.500kr och i mitt fall då jag är 39 år och har 26 år kvar till pension så skulle jag alltså betala 310.700 kr till S&P för något som lika gärna kan förvaltas via en indexfond.

Det är möjligt att jag mina sista 5-10 år vill växla ner risken, men då kan jag ju göra det själv och välja lite mer räntefonder.

Mer om detta i nästa inlägg!

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.